woensdag 15 augustus 2012

Gelukkig

Waar word jij gelukkig van? Wat maakt jou happy?

Mijn kinderen. Ik word gelukkig als wij zondagmiddag een filmmiddag houden. Het luchtbed word dan opgepompt en gaan liggen voor de tv. Wij eten zelfgemaakte popcorn met een glas (zelfgemaakte) sap. Gevoel van geluk dat blijvend is. Dat maakt mij gelukkig.

Ik ben een zeer gelukkig mens. Vier gezonde kinderen en een lieve man. Hadden wij toen maar de wijsheid van nu. Onze generatie heeft altijd alles mee gehad. Wij kennen geen armoede en konden altijd alles maar krijgen en kopen.

Positief nieuws. Weekloon van mijn man was 50 euro hoger. Eerder was dit een reden om iets aan te schaffen of toch luxer te eten. Aflossen voelde altijd als "zonde" aan.  Wij konden maandelijks toch rondkomen en alles betalen? Aankoop van een product leidde altijd tot een kort gevoel van "geluk". Toch hadden wij spontaan altijd iets dringends nodig. Ik gebruik mijn droger zo min mogelijk. Mijn waslijn buiten geeft roest af. Ik wil graag een draaimolen voor de was. Maar blijf nog een maandje in huis drogen.

Ik heb besloten deze extra's op een aparte rekening te storten voor de aankomende apk in november. Nooit eerder maakte wij een potje voor deze uitgaves. Ik denk dat dit ook het probleem van alles is. Geen inzicht/overzicht. Extra is misschien een verkeerd woord, want wij hebben immers schulden. Om alles weg te storten lijkt mij ook niet verstandig?

Het bloggen geeft mij echt een zet in de goede richting.  Alleen blijft het weekloon een probleem. Alles word automatisch afgeschreven, handig voor een chaoot als ik. Maar hierdoor is er weinig inzicht voor mijn gevoel. Daarom pin ik tegenwoordig een vast bedrag en stop ik in mijn portemonnee.

Vooruit denkend, voorzie ik volgende maand extra kosten. Ons potje voor september zet ik op 750 euro.
Zoon 1 heeft een nieuwe fiets nodig. Met nieuw bedoel ik uiteraard een fiets van Marktplaats, wel van een degelijk merk zodat hij doorgeschoven kan worden.  Maar ik twijfel , ik zou ook kunnen wachten tot Sinterklaas.
Ook heeft hij een nieuwe bril nodig en gaat op de voetbal.

Morgen een puinruimdag. Ik hoop dat de kinderen mee willen werken. Omdat wij beiden werken, heb ik ook een lijstje voor mijn man. Hij wilt van alles doen, maar hij ziet het niet. Dit werkt voor ons erg fijn.


11 opmerkingen:

  1. Het lijkt me inderdaad een goed idee om een duizendje ofzo apart te zetten van bijvoorbeeld idd. de extra's, dan kun je het meeste altijd wel opvangen zonder dat je in de knoei komt met de belastingdienst dan. Goed idee! Ook voor de grote vaste lasten misschien wel handig. Een buffertje van 1000 euro op de lopende rekening dus. Is een aparte rekening voor de vaste lasten geen idee voor jullie? Hebben wij ook nog steeds. Daar stort ik het totale bedrag dat we die maand moeten betalen altijd op als het loon binnenkomt halverwege maand. Dan is dat geld weg van de rekening waarvan we de rest altijd pinnen en is het meteen duidelijk wat je te besteden hebt en kom je nooit in de situatie dat vaste lasten niet betaald kunnen worden. Als je in internet bankieren een maand terug kijkt, weet je wat je moet betalen. Let op dingen die niet maandelijks worden afgeschreven. Kun je misschien een jaar voor terug gaan in i-bankieren en een overzichtje van maken wanneer/hoeveel/hoe vaak het wordt afgeschreven?

    Rondkomen van 800 euro buiten de vaste lasten is hier ook het doel, eigenlijk. Tot nu toe een utopie gebleven! Knap hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben twee rekeningen (gebruiken er maar 1). Maar wanneer is het beste moment om het boodschappengeld over te maken? Begin en eind van de maand gaat er zoveel af! Dat het boodschappengeld bedrag lastig is. Misschien dat ik deze maand minder moet aflossen en een buffer daarvoor ga maken.

      Wanneer wij ons weekloon binnen hadden en die week weinig vaste lasten werden afgehaald. Voelde ik mij heel rijk en verzon allerlei nodige en noodzakelijke uitgaves.

      Door alles nu strikt bij te houden en te doen dat wij niks meer hebben. Hoop ik echt mijn budget niet meer te overschrijden. Ik heb geen vast maandbudget. Maar kijk 1 maand van te voren, wat eraan ziet te komen. Maand augustus 350 euro (probeer ik), september zal hoger uitkomen. Anders ben ik bang dat ik het restant opmaak.

      Verwijderen
  2. Hallo,
    Ik volg je blog al een paar dagen. Ik las dat je hebt besloten extra's op een aparte rekening te storten voor de aankomende apk in november en dat jullie nooit eerder een potje voor deze uitgaves. Regeren is vooruitzien zo luidt het spreekwoord...het geld apart zetten voor een aankomende uitgave valt daar zeker onder. Je zult zien dat dat soort uitgaven dan niet er in hakken ...simpelweg omdat je het hebt begroot en het vanuit een spaarpotje voor dat doel kan betalen. Ik ben gek op dit soort spaarpotjes, helemaal als ik ze zo min mogelijk moet aanspreken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben 2 rekeningen. 5 spaarrekeningen (waarvan vier voor de kinderen).
      1 doorlopende voor de rekeningen ( allen automatisch, dit gebeurd de hele maand door).
      1 rekening voor ons maandbudget zo was destijds het idee. Dat lijkt mij ook fijner werken.

      De spaarrekening van ons is chronisch leeg geplunderd:). Hierop komen alle extra's verdiensten. De APK is altijd zo'n grote zorg. Altijd een reden geweest om rekeningen te storneren. Het zou zo'n fijn gevoel zijn om geld achter de hand te houden.

      Dit weekend eerst alle administratie ordenen. Ik wou mappen bij de Action kopen. En dus extra geld uitgeven. Maar heb besloten zolang grote enveloppen te gebruiken. Ik wil mijn budget deze maand niet overschrijden..

      Verwijderen
  3. Mijn systeem werkt met 1 vaste lasten rekening,1 huishoud rekening,1 reserverings rekening en wat spaarrekeningen van banken die bekend staan om hun hoge rente.(door voor het sparen meer rekeningen aan te houden kan je heel makkelijk switsen van de ene naar de andere bank als die een hogere rente bied)

    Hoe het werkt heb ik hieronder voor je beschreven.

    Om elke maand aan hetzelfde bedrag te komen (wat met mijn systeem voor 98% lukt) werk het bij mij als volgt:
    1) tel 3 maanden qua budget op.
    2) deel dit door 13wkn.
    3) Leg elke maand 1/3 wk apart
    4) de maand met 5 wkn gebruik je de zo opgespaarde 3x 1/3 wk voor de 5e week.
    5) voeg elke maand X euro toe voor acties e.d.
    6) elke maand is nu (bijna) altijd gelijk (4 1/3 wk + X)
    7) tel alle niet maandbedragen (dus 2mnd, kw, 1/2 jr. en jr. enzv ) en deel de uitkomst door 12
    8) dit is per mnd je bedrag wat je moet opvoeren voor het jaar (noem dit bijv. JB)
    9) tel alle vaste lasten per mnd bij elkaar op.

    Elke maand bestaat nu uit dezelfde vaste punten tw:
    a) huishoudgeld (41/3+x)
    b) JB (variabele lasten)
    c) vaste lasten.
    a+b+c = elke mnd gelijk
    Voeg nog toe
    d) sparen
    e) vrij te besteden.
    a+b+c+d+e is gelijk aan inkomsten.
    (bij meer inkomsten verhoog je het spaarbedrag bij minder inkomsten verlaag je het vrij te besteden bedrag)
    Ik werk hier nu +/- 20 jaar mee en de afwijking op het (krappe)jaar budget is de afgelopen 10 jaar nog nooit meer dat 2% geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een jaar geleden zat ik ook nog zo krap dat elke extra uitgaven een probleem was omdat ik niet wist hoe ik dan rond moest komen. We hebben alles op alles gezet en hebben langzamerhand de grootste problemen opgelost en spaargeld voor extra uitgaven

    Hoe hebben we dat gedaan:
    Alle kosten in kaart gebracht
    Alle abonnementen,luxe uitgaven e.d. stopgezet
    Zo min mogelijk uitgeven ( goed budgetteren)
    extra inkomsten genereren( verkopen op MP,bijbaan nemen e.d)
    Alles wat je kan opzij zetten, spaar kleingeld, of zet restant boodschappengeld apart op de spaarrekening ( vele kleintjes maken 1 grote) Ik kon dit jaar voor het eerst mijn APK betalen omdat ik spaargeld op de bank had staan en ik ben er nog nooit zo blij mee geweest ...............

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien wel lastiger als je per week je inkomen hebt ipv per 4 weken of per maand om goed overzicht te houden, zeker als het variabel is. Ik moet van Dubbeltjelief altijd al alles omrekenen omdat hij per 4 weken gestort krijgt, maar daar dit jaar zo'n draai aan gegeven hebt, dat hij gewoon 1 periode overhoudt die door naar de spaarrekening kan.

    Meer voor minder heeft het mooi beschreven; hier is ook alles eerst in kaart gebracht en heb ik per maand helder wat de kosten zullen zijn en ook de dingen die per kwartaal etc. betaald moeten worden, zijn hierin meegenomen; daar zet ik dan elke maand 1/3 deel van dat bedrag voor opzij. Misschien je boodschappengeld een vast bedrag per week aan blijven houden ipv 1x per maand opzij te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik lees al een hoop goede tips :o) over het in kaart brengen van je vaste lasten het hele jaar door.

    Verder wil ik je nog meegeven dat je de kids niets te kort doet als ze niet naar pretparken, dierentuin ed gaan. Een paar uur naar de plaatselijke speeltuin (op de fiets)of een dagje naar oma zijn ook leuke uitjes. Wij zijn in al die jaren 1 keer naar een pretpark geweest met mijn ouders (kids zijn 14 en 12 jaar), dierentuin gaan we niet heen dat vinden we zielig voor de dieren. De kids gaan als ze op school zitten 1 keer per jaar naar een pretpark oid, dat is toch meer dan genoeg?

    Je schrijft dat een van je kids een andere fiets nodig heeft, misschien kan je informeren in je vriendenkring of er een fiets over is die je gratis mee kan krijgen. Met een spuitbus kan je er een hele eigen fiets van maken, kosten heb je dan alleen van de spuitbus. Mijn ervaring is dat er toch een hoop mensen een fiets in de schuur hebben staan die ze niet meer gebruiken.

    Ik hoop dat jullie met al jullie aanpassingen snel uit de schulden zijn.
    Jullie zijn in iedergeval wel op de goede weg.

    Ik weet niet of jullie een grote tuin hebben maar wat dacht je van een eigen moestuin? Of hebben jullie die al?
    Groetjes Dreadlocks

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kijk bij alles wat je zo nodig 'nieuw' nodig hebt EERST eens op de marktplaats.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er is al van alles gezegd. Erg moeilijk bij weekgeld. Ik zou eerst een maand zo zuinig mogelijk leven. Alles in kaart brengen en dan het geld dat je nodig hebt per maand apart houden. Het boodschappengeld voorlopig contant opnemen en niet aan de rekening komen. Zodra je alles in kaart hebt dan beginnen met een budget voor alle onkosten. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, maar als je eenmaal het begin hebt.....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi,op fb heb je ook zoekhoekjes waar je vaak tweedehands goedkoop dingen kan scoren, soms kan je het zelfs ruilen!

    BeantwoordenVerwijderen